Tuesday, 18 December 2012

MyKomik : Sudikah Awak Menjadi Yang Halal Buat Saya?







Mungkin ramai yang mengimpikan situasi lamaran penuh romantik macam kat atas tu.

“Sudikah awak menjadi yang halal buat saya?” ungkapan keramat seumpama itu adalah impian setiap pasangan yang bercinta. Mendamba cinta yang HALAL.

Maknanya yang tengah bercouple berkepit ke sana ke mari tu memang sedar dan tahu perhubungan mereka selama ini belum halal… atau bahasa kerasnya.. HARAM.

Lelaki gentleman… tak akan sesekali mencemar maruah seorang gadis yang dicintainya dengan sentuhan-sentuhan fizikal sebelum menjadi halal buatnya…

Seorang gadis bermaruah, tak akan sewenang-wenangnya membiarkan dirinya disentuh dan dibelai lelaki yang bukan suaminya.



"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya". 
(Riwayat At Tabrani dan Baihaqi).



Cinta yang Halal, cinta selepas akad, dibatasi iman berpandukan syariat.

Biarpun pasangan couple itu berakhir di jinjang pelamin, namun sudahkan mereka bertaubat atas dosa-dosa mereka sebelum berkahwin?


Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

40 comments:

  1. betul ;) ramai yang tak perasan atau buat2 tak perasan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 kita sedar.. tp tak mampu nak lawan nafsu

      Delete
  2. Love your comics...keep them updated :D

    ReplyDelete
  3. tipulah kalau xprnh berangan dilamar dlm suasana romntik kan? huhu. tp aku xtau nape aku teringin sgt nak kawen dgn someone yg dipilih keluarga. xkapel tp dia terus jumpa family aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uhuk..uhuk.. moga dimakbulkan.. amin :)

      Delete
  4. :) terima kasih peringatan yang baik keri:)

    perempun pun janganlah nangis kalau kena lamar..

    ReplyDelete
  5. wkwkwk..kuat tumbukan perempuan tu..kehkehkeh

    ReplyDelete
  6. kena lamar muka derk je.. hehehe just ckp ok:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ececeh... padahal dlm hati kemain lagi melompat haha

      Delete
  7. hahahahhaha!! ha ambik kau.hahaha

    ayat dah cantik nak propose,tapi perbuatan selepas tu tak cantik dah.

    ReplyDelete
  8. ini adalah power... koh koh koh.. XD

    ReplyDelete
  9. xsbr nak jadi yang halal..insyaALLAH..XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. sblum sah mnjdi yg halal tu kenala beringat agar tak mnjadi yg haram :P

      Delete
  10. perempuan mana yang tak impikan camni kan..cepat2lah dapat cinta halal[selepas akad nikah].^__^

    ReplyDelete
  11. hahaha.. halal lah sangat.. btw, msj yg sangat bermakna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruja smpai lupa batasan halal haram haha

      Delete
  12. Replies
    1. kartun simple je... hasil seorang amatur

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...