Tuesday, 12 August 2014

DOODLE: KNOWLEDGE IS POWER!

Assalamualaikum...

Lamanya tak update blog (cesss.. tulah ayat ngko tiap kali update blog. Pemalas!)

Dah jarang menulis ni dah terkial-kial nak taip panjang -panjang. So aku ringkaskan entri ni.
Biar lukisan yang berbicara, terjemahkan ikut kefahaman sendiri. (Alasan malas menaip)

Lukisan dudel ni pun dah sebulan lebih terperap dlm sketchbook. Mood melukis pakai tablet pulak dah memang tak muncul2 semula dah. Entah2 dah rosak dah benda tu...


Sketch pakai pensel, inking pakai Pen Artline dan Pilot.








Walaupun masih belum berpuas hati, tapi harap2 mesejnya sampai.

Berpinar bijik mata sebab tak biasa lukis banyak2 benda macam tu..

Ilmu.. sehebat mana pun kita, setinggi mana pun sijil dan kelulusan, kalau tak membawa kita tunduk dan sujud kepada Tuhan Pemilik Segala Ilmu... maka sia-sialah semuanya.



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

Sunday, 6 July 2014

Puasa Si Miskin VS Puasa Si Kaya













Puasa Si miskin,
Sahurnya alas perut, sekadar tuntutan Sunnah.
Puasa Si kaya,
Sahurnya memenuhkan perut, bimbang kelaparan tak larat melangkah.

Puasa Si miskin,
Seperti hari-hari biasa, makanannya dicatu
Puasa Si kaya,
Lebih daripada biasa, juadah istimewa membangkitkan nafsu.

Puasa Si miskin,
Berbukanya tertanya-tanya, mahu makan apa.
Puasa Si kaya,
Berbukanya berkira-kira, mahu makan  di mana.

Puasa Si miskin,
Bukan hanya sebulan Ramadhan, tapi sepanjang tahun
Puasa Si kaya,
Laparnya sekejap, kenyangnya berpanjangan

Puasa Si miskin,
Di madrasah Ramadhan mereka berzikir,
Puasa Si kaya,
Di bazar Ramadhan mereka membazir.

Puasa Si miskin,
Tak pernah risau akan kelaparan
Puasa Si kaya,
Selalu kebimbangan diet yang terancam.

Puasa Si miskin,
Menjadikannya kuat, lebih sihat
Puasa Si kaya,
Memaksa sistem pencernaannya lebih penat.

Puasa Si miskin,
Tak pernah mati dek kelaparan
Puasa Si kaya,
Selalu mati kerana kekenyangan.

Puasa Si miskin,
Lebih indah jika ada yang berempati
Puasa Si kaya,
Lebih barakah jika tangannya memberi.


*Tapi bagaimana mahu bersedekah, kalau menghulur dianggap jenayah? Opsss mohon jangan jadikan alasan

Puasa Si Mukmin,
Mendekatkan dirinya kepada Tuhan,
Puasa yang bermuka- muka,
Menambah kemurkaan Tuhan.




Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

Friday, 27 June 2014

Ilmu Tentang Ramadhan yang Patut Kita Pelajari

Assalamualaikum...

Kat sini aku cuma nak kongsikan beberapa majalah yang biasa aku beli dan kebetulan pulak sempena Ramadhan ni ada artikel dan tulisan khas mengenai Ramadhan.

1. Majalah SOLUSI (isu 69)
Harga : RM 10/ RM 12 (Sbh Srwk)
Majalah ni memang wajib beli tiap bulan. Isi kandungannya memang best dan menarik.


2. Majalah i
Harga RM9.90
Terkejut tengok Majalah i tetibe jadi tebal, rupanya edisi istimewa Ramadhan.
Yang ni pun majalah wajib beli tiap bulan.



3. Majalah al-Ustaz isu 27
Harga RM 9 (sem. M'sia)
Yang ni pun In Sya Allah akan dijadikan majalah wajib beli jugak (bergantung budget -_-)


4. Majalah Q&A isu 31
Harga : RM 8 (Sem M'sia)
Majalah ni pun best cuma biasanya time beli tengok tajuk utama. Kalau belum dikupas dalam Majalah Solusi atau Majalah i baru beli. Save budget



5. Majalah i SIHAT isu 81
Harga : RM 5.50 (Sem. M'sia)
Majalah ni beli time tajuk2 yang best je.


6. Al- Qur'an tafsir per kata (Tafsir dan terjemahan Bahasa Melayu)
Harga : Lupa (RM 100++) lama dah beli
Al-Quran wajib ada bagi setiap orang. Yang biasa pun dah ok.
Yang ni best sebab ada terjemahan per kata. Pastu ada tafsir dan huraian asbabun Nuzul. Ada disertakan juga doa2 yang dipetik daripada ayat al-Quran dan hadis.
Nak belajar tajwid pun mudah sebab tanda barisnya berwarna warni ikut hukum bacaan dan tajwid.



Sebenarnya banyak lagi majalah2 lain yang best dan ada pengisian tentang Ramadhan, cuma aku tak beli. Kang banyak2 tapi tak baca tak guna jugak.
Contohnya majalah Asuh, Jom dan Gen-Q. Kalau ada lagi korang boleh cadang kat ruangan komen.



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...