Thursday, 2 October 2014

Design Sticker yang penuh dengan kasih sayang.

Assalamualaikum..

Tajuk tu boleh menimbulkan syak wasangka betul, haha.
Aku cuma nak kongsi idea dan design yang boleh digunakan dan telah aku gunakan dalam kelas.

Bukan sebagai BBM (Bahan Bantu Mengajar) tapi lebih kepada tanda penghargaan dan motivasi.

Almaklumlah aku mengajar subjek yang paling kerap menghampakan dan meninggalkan trauma kepada pelajar2 sekolah se-Malaysia iaitu Matematik Tambahan.

Jadi budak2 kena sentiasa disuntik dengan sejenis ubat atau vaksin yg dikenali sebagai "kata-kata semangat" atau "motivasi"

Jadi apa yang aku buat adalah menggunakan sedikit kemahiran mendesign yang selama ini dijadikan hobi untuk menghasilkan sticker.

Lebih kurang camni laa...

Design untuk lelaki malas buat banyak2 sebab sangat jarang budak lelaki yang layak dapat sticker ni. 

Design boleh dibuat dalam Adobe Photoshop (lukis kartun dalam Paint Tool SAI) dan print pakai printer biasa atas kertas sticker yang boleh didapati di kedai2 alat tulis yang berdekatan.

Aku design, aku jugak tukang print, merangkap tukang potong (pakai gunting) dan juga sebagai tukang tampal kat buku latihan student.
Nampak tak kasih sayang yang mencurah-curah bagaikan limpahan coklat ke ladang gandum?

Bayangkan kalau orang serajin ni jadi menantu atau bakal suami? eh eh... tetibe. Mohon abaikan.


Contoh kegunaan , ditampal pd buku latihan pelajar yang lengkap, menarik, kemas dan terbaik.


Untuk menambah ke"eksaited"an maka aku tambah satu lagi design sticker. 
Sticker "BEST OF THE BEST"


Sticker "BEST OF THE BEST" ni ditampal pada cover depan buku latihan. Hanya student yang telah mengumpul 5 Sticker "EXCELLENT" yang layak mendapat sticker ni.

Rasanya dah beratus keping sticker yang digunakan untuk tahun ni. Boleh tahan penat la nak gunting ikut shape bulatan tu. Nak tempah macam leceh la pulak. Kalau kurang tak cukup pulak, kalau lebih macam membazir.

Biasanya cikgu2 lain gunakan rubber stamp yg ada tulisan dan corak tapi macam tak berapa best dan design takleh nak warna warni jadi aku buat keputusan untuk buat sendiri.

Mungkin entri ni boleh bagi idea sket2 kepada mereka yang tengah mencari alternatif untuk dilaksanakan dalam kelas.



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

Tuesday, 12 August 2014

DOODLE: KNOWLEDGE IS POWER!

Assalamualaikum...

Lamanya tak update blog (cesss.. tulah ayat ngko tiap kali update blog. Pemalas!)

Dah jarang menulis ni dah terkial-kial nak taip panjang -panjang. So aku ringkaskan entri ni.
Biar lukisan yang berbicara, terjemahkan ikut kefahaman sendiri. (Alasan malas menaip)

Lukisan dudel ni pun dah sebulan lebih terperap dlm sketchbook. Mood melukis pakai tablet pulak dah memang tak muncul2 semula dah. Entah2 dah rosak dah benda tu...


Sketch pakai pensel, inking pakai Pen Artline dan Pilot.








Walaupun masih belum berpuas hati, tapi harap2 mesejnya sampai.

Berpinar bijik mata sebab tak biasa lukis banyak2 benda macam tu..

Ilmu.. sehebat mana pun kita, setinggi mana pun sijil dan kelulusan, kalau tak membawa kita tunduk dan sujud kepada Tuhan Pemilik Segala Ilmu... maka sia-sialah semuanya.



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

Sunday, 6 July 2014

Puasa Si Miskin VS Puasa Si Kaya













Puasa Si miskin,
Sahurnya alas perut, sekadar tuntutan Sunnah.
Puasa Si kaya,
Sahurnya memenuhkan perut, bimbang kelaparan tak larat melangkah.

Puasa Si miskin,
Seperti hari-hari biasa, makanannya dicatu
Puasa Si kaya,
Lebih daripada biasa, juadah istimewa membangkitkan nafsu.

Puasa Si miskin,
Berbukanya tertanya-tanya, mahu makan apa.
Puasa Si kaya,
Berbukanya berkira-kira, mahu makan  di mana.

Puasa Si miskin,
Bukan hanya sebulan Ramadhan, tapi sepanjang tahun
Puasa Si kaya,
Laparnya sekejap, kenyangnya berpanjangan

Puasa Si miskin,
Di madrasah Ramadhan mereka berzikir,
Puasa Si kaya,
Di bazar Ramadhan mereka membazir.

Puasa Si miskin,
Tak pernah risau akan kelaparan
Puasa Si kaya,
Selalu kebimbangan diet yang terancam.

Puasa Si miskin,
Menjadikannya kuat, lebih sihat
Puasa Si kaya,
Memaksa sistem pencernaannya lebih penat.

Puasa Si miskin,
Tak pernah mati dek kelaparan
Puasa Si kaya,
Selalu mati kerana kekenyangan.

Puasa Si miskin,
Lebih indah jika ada yang berempati
Puasa Si kaya,
Lebih barakah jika tangannya memberi.


*Tapi bagaimana mahu bersedekah, kalau menghulur dianggap jenayah? Opsss mohon jangan jadikan alasan

Puasa Si Mukmin,
Mendekatkan dirinya kepada Tuhan,
Puasa yang bermuka- muka,
Menambah kemurkaan Tuhan.




Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...