Friday, 27 June 2014

Ilmu Tentang Ramadhan yang Patut Kita Pelajari

Assalamualaikum...

Kat sini aku cuma nak kongsikan beberapa majalah yang biasa aku beli dan kebetulan pulak sempena Ramadhan ni ada artikel dan tulisan khas mengenai Ramadhan.

1. Majalah SOLUSI (isu 69)
Harga : RM 10/ RM 12 (Sbh Srwk)
Majalah ni memang wajib beli tiap bulan. Isi kandungannya memang best dan menarik.


2. Majalah i
Harga RM9.90
Terkejut tengok Majalah i tetibe jadi tebal, rupanya edisi istimewa Ramadhan.
Yang ni pun majalah wajib beli tiap bulan.



3. Majalah al-Ustaz isu 27
Harga RM 9 (sem. M'sia)
Yang ni pun In Sya Allah akan dijadikan majalah wajib beli jugak (bergantung budget -_-)


4. Majalah Q&A isu 31
Harga : RM 8 (Sem M'sia)
Majalah ni pun best cuma biasanya time beli tengok tajuk utama. Kalau belum dikupas dalam Majalah Solusi atau Majalah i baru beli. Save budget



5. Majalah i SIHAT isu 81
Harga : RM 5.50 (Sem. M'sia)
Majalah ni beli time tajuk2 yang best je.


6. Al- Qur'an tafsir per kata (Tafsir dan terjemahan Bahasa Melayu)
Harga : Lupa (RM 100++) lama dah beli
Al-Quran wajib ada bagi setiap orang. Yang biasa pun dah ok.
Yang ni best sebab ada terjemahan per kata. Pastu ada tafsir dan huraian asbabun Nuzul. Ada disertakan juga doa2 yang dipetik daripada ayat al-Quran dan hadis.
Nak belajar tajwid pun mudah sebab tanda barisnya berwarna warni ikut hukum bacaan dan tajwid.



Sebenarnya banyak lagi majalah2 lain yang best dan ada pengisian tentang Ramadhan, cuma aku tak beli. Kang banyak2 tapi tak baca tak guna jugak.
Contohnya majalah Asuh, Jom dan Gen-Q. Kalau ada lagi korang boleh cadang kat ruangan komen.



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

18 comments:

  1. Alieff suka baca majalah Solusi dari zaman sekolah lagi. Kalau tak beli pun, pinjam. Herher.
    Sekarang ni suka jugak baca majalah JOM!. Selain isinya yang santai, bahan grafik dia menarik jugak. :D

    Salam Ramadhan cikgu keri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman skolah dulu tak mampu beli SOLUSI. mampu beli KREKO je.. ahaks
      Salam Ramadhan :)

      Delete
    2. Haha.. Gempak jarang2 je beli. habis duit beli detektif Conan n Penyiasat Remaja

      Delete
  2. Salam Ramadhan Keri :)

    Mama fi selalunya beli majalah Solusi tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan.
      baguslah. sila tumpang baca yg mama punya :D

      Delete
  3. Salam Ramadhan Keri.
    lama betul tak beli majalah. Tapi Al Quran tu memang wajib ada. memang lebih bagus ada terjemahan sekali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan. tambah lagi kat smartphone atau laptop. yang versi audio. boleh semak bacaan makhraj dan tajwid sekali. lagi best

      Delete
  4. hai keri! slm almubarak :) lama tk singgah sini. huhu anyway, byknya bacaan wajib setiap bulan! bagus3! membacakan jambatan ilmu :) cx blm ade budget yg baik ntk belian tiap bulan. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli dulu.. baca tu kadang2 lambat haha

      Delete
  5. Salam Ramadhan, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

    ReplyDelete
  6. Salam, haaa majalah SOLUSI tu mmg best sbb isi kandungan dia menarik dan padat. Seronok baca, cuma tak beli tiap-tiap bulan.. owh ye, yg nombor 6 tu mmg berguna betul! sebab tajwid berwarna-warni, so boleh lah sambil mengaji, belajar sekali baris2 dan hukum bacaan...dah besar2 ni kadang2 tersasul2 jugak...thanx for review ya :D

    Salam Ramadhan~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi bagus kalau sekali sekala semak bacaan dgn guru quran.
      Yg tajwid berwrna sekadr mengukuhkan pmbeljaran

      Delete
  7. best bahan2 bacaan nie...banyakkk sangat infooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sbab isinya dikupas mngikut isu semasa

      Delete
  8. Banyak gak keri beli majalah. Saya beli majalah Jom je. Tq share info. leh kot try2 beli nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom susah nk jmpa kt tmpat saya. Lagipun jom ni isu dan tajuk perbncangannya lebih ringan. Yg atas tu bacaan separa serius (kot)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...