Thursday, 2 October 2014

Design Sticker yang penuh dengan kasih sayang.

Assalamualaikum..

Tajuk tu boleh menimbulkan syak wasangka betul, haha.
Aku cuma nak kongsi idea dan design yang boleh digunakan dan telah aku gunakan dalam kelas.

Bukan sebagai BBM (Bahan Bantu Mengajar) tapi lebih kepada tanda penghargaan dan motivasi.

Almaklumlah aku mengajar subjek yang paling kerap menghampakan dan meninggalkan trauma kepada pelajar2 sekolah se-Malaysia iaitu Matematik Tambahan.

Jadi budak2 kena sentiasa disuntik dengan sejenis ubat atau vaksin yg dikenali sebagai "kata-kata semangat" atau "motivasi"

Jadi apa yang aku buat adalah menggunakan sedikit kemahiran mendesign yang selama ini dijadikan hobi untuk menghasilkan sticker.

Lebih kurang camni laa...

Design untuk lelaki malas buat banyak2 sebab sangat jarang budak lelaki yang layak dapat sticker ni. 

Design boleh dibuat dalam Adobe Photoshop (lukis kartun dalam Paint Tool SAI) dan print pakai printer biasa atas kertas sticker yang boleh didapati di kedai2 alat tulis yang berdekatan.

Aku design, aku jugak tukang print, merangkap tukang potong (pakai gunting) dan juga sebagai tukang tampal kat buku latihan student.
Nampak tak kasih sayang yang mencurah-curah bagaikan limpahan coklat ke ladang gandum?

Bayangkan kalau orang serajin ni jadi menantu atau bakal suami? eh eh... tetibe. Mohon abaikan.


Contoh kegunaan , ditampal pd buku latihan pelajar yang lengkap, menarik, kemas dan terbaik.


Untuk menambah ke"eksaited"an maka aku tambah satu lagi design sticker. 
Sticker "BEST OF THE BEST"


Sticker "BEST OF THE BEST" ni ditampal pada cover depan buku latihan. Hanya student yang telah mengumpul 5 Sticker "EXCELLENT" yang layak mendapat sticker ni.

Rasanya dah beratus keping sticker yang digunakan untuk tahun ni. Boleh tahan penat la nak gunting ikut shape bulatan tu. Nak tempah macam leceh la pulak. Kalau kurang tak cukup pulak, kalau lebih macam membazir.

Biasanya cikgu2 lain gunakan rubber stamp yg ada tulisan dan corak tapi macam tak berapa best dan design takleh nak warna warni jadi aku buat keputusan untuk buat sendiri.

Mungkin entri ni boleh bagi idea sket2 kepada mereka yang tengah mencari alternatif untuk dilaksanakan dalam kelas.



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

16 comments:

  1. Salam, wahh bestnyee dpt sticker...menarik jugak idea ko ni..hihi..dan aku setuju subjek add math agak though bagi aku..asyik failed je hahaha..nasib cikgu add math aku 'bagi vaksin' juga, dapatlah B masa spm..semoga student ko excellent lah hendaknya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. belajar add math mungkin dah cukup pening, tp mengajar add math 10x ganda lagi pening.

      Delete
  2. seronoklah bebudak dapat sticker kasih sayang ni..lagi lagi dapat best of best tu..tahniah cikgu keri sebab buat mereka semangat..idea yang bagus ni..design pun sesuailah untuk mereka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq, tengah fikir nk buat design baru utk tahun depan. Design sama nnti bosan

      Delete
  3. Cikgu add math aku dulu garang...
    tp dlm garang2 dia, dia tak penah ngadu penat mengajar walaupun anak2 murid dia agak2 bengap berkali tunjuk tak faham...
    Itu namanya mengajar dgn kasih sayang...
    Macam ko juga, nampak sangat mengajar dgn kasih sayang sbb nak sertakan dgn motivasi utk student lg...
    Good job! Good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap org ada cara tersndiri. Ckgu addmath aku pn agak garang (sket) tp best. Sumber inspirasi tu haha

      Delete
  4. Hohoh bagus ni.. nnti murid2 berebut kumpulkan sticker so dorg akan ada budaya saing yg bagus di antara classmates ^^ kreatif la idea

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pasti la antara ckgu ngan murid sapa yg lbih eksaited haha :D

      Delete
  5. Bagusnya dapat cikgu macam ni :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut mood jgak ni. Time busy liat la sket.

      Delete
  6. amboi nak jugak stiker yg penuh kasih sayang tu :3

    ReplyDelete
  7. Rajinnya cikgu menstiker buku murid murid.

    ReplyDelete
  8. nk tny. kertas sticker tu licin mcm kertas a4 x

    ReplyDelete
  9. singgah sini sambil follow . jom follow blog shahril pulak !

    ReplyDelete
  10. woahhh...terbaik la bagi semangat camni. nice sticker tu...

    ReplyDelete
  11. Обнаженные- проститутки Одессы недорого xxx5 Design boleh dibuat dalam Adobe Photoshop (lukis kartun dalam Paint Tool SAI) dan print pakai printer biasa atas kertas sticker yang boleh didapati di kedai2 alat tulis yang berdekatan.
    Роскошная особа с потрясающим, сочным телом подарит тебе встречу, полную ласки и безудержной страсти. Ты уже возбудился, глядя на мои фото? Звони скорее! Любви женщины следует более бояться, чем ненависти мужчины. Это - яд, тем более опасный, что он приятен.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...