Tuesday, 6 March 2012

Tutorial - Melukis bentuk 3-D menggunakan Microsoft Excel 2007

Assalamualaikum...

Tutorial ni dah lama aku buat ... untuk menjawab soalan ntah sape pun dah tak ingat....
Alang2 dah buat baik aku kongsi je kat sini... bukan reti sangat buat tutor ni... tapi tengoklah klu bleh faham ...

Kat sini aku ringkaskan stepnya supaya senang nampak... aku lukis gambar ni guna Microsoft Office Excel 2007... dan teknik serta cara yang sama bleh diaplikasikan untuk sofwer2 lain gak..






Tool utama yang digunakan adalah tool FREEFORM....
Insert --> Shape --> Lines --> Freeform




Lukis bentuk kemudian baru warnakan.


untuk masukkan warna:
Klik shape yang dilukis --> Format ---> Shape Fill --> pilih warna yang disukai


Untuk Outline/warna garisan :
Klik shape yang dilukis --> Format ---> Shape Outline --> pilih warna yang disukai/pilih no outline jika tak nak outline (contoh aku buang outline pada step 5)




Pada Step 4 aku masukkan 3 warna dengan kecerahan yang berbeza supaya menampakkan bentuk 3-D

Senang je kan? bleh bereksperimen dengan warna2 yang lain / bentuk yang lain...

Tu jela... selamat mencuba :)



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

13 comments:

  1. Salam.

    Dah bukak microsoft, tapi tak tau nak mula dari mana. Haha.

    ReplyDelete
  2. Terbaiklah tuto 3D keri ni.mudah dan simple je.cuma perlukan imaginasi.Thumbs up!

    ReplyDelete
  3. azzah langsung x faham excel...:(

    ReplyDelete
  4. cP~ : err... mulakan di garisan permulaan :P

    fiza : tutor ringkas je... basic shape

    Ckin : 5 minit siap la tu.. kejap je pun :)

    Azzah : err... excel la sofwer pling senang faham... x de benda pelik pun :D

    ReplyDelete
  5. walau ringkas tapi ni still dinamakan perkongsian ilmu =)

    ReplyDelete
  6. cik lynn mmg xreti bab2 ni...hehe

    ReplyDelete
  7. blogwalking..
    hihi sorry..cik iena bru nk blogwalking slps join segmen april bloglist ben ashaari..
    lately bz sket..
    okies cik iena follow kamu yer..
    jgn luper follow blog cik iena sekali yer

    http://www.ienaeliena.com/

    ReplyDelete
  8. tak pernah bukak excel utk lukis lukis nih. haruskah daku bertukar? oh tidak! haha

    ReplyDelete
  9. 3no : betul3x.. walaupun sikit

    CIK LYNN : kena try dulu... bru tau reti ke tak.. semua bermula dr tak reti :)

    iEnA : :)

    Alieff : tak perlu bertukar.. saje2 try seronok gak... guna sofwer yg sama ni kdg2 boring gak

    ReplyDelete
  10. susahhhhhhh~
    *tolong buatkan buleh?
    heee
    :)

    ReplyDelete
  11. pe beza excel 2007 ngn excel 2010 ;) hohoho nak try guna excel . bub macam lg seronok .

    ReplyDelete
  12. mcm susah je nak gune excel ni...zira pun bru je try lukis gune painttool sai je.hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...