Sunday, 21 July 2013

VIDEO : Ramadhan vs Zombie : ANTIDOTE 1434

Assalamualaikum...

Kali ni nak kongsi satu video dakwah super kreatif  hasil pelajar2 Perubatan Iskandariah.
Satu analogi yang cukup tepat.
Zombie.. makhluk rekaan khayalan manusia. Menyebarkan virus kpd org sekeliling menjadikan mereka mayat hidup.
Mereka tidak mati... dan tidak juga hidup. Tak mampu memberi manfaat, dan hanya memberi mudarat.
Tiada penawar...

Begitu juga hidup kita... di sekeliling kita, persekitaran kita.. orang2 yg dekat dengan kita, atau kita sendiri mungkin dijangkiti virus2 yang berbahaya... atau mungkin membawa virus berbahaya.
Virus2 yang boleh menjangkiti hati, merosakkan iman, melalaikan jiwa kita dari tujuan sebenar kehidupan kita.

Dan.. adakah kita sedar akan wujudnya virus itu?
Adakah kita berusaha mencari penawarnya?
Sungguh, hidup di zaman ini pancarobanya cukup hebat dan dahsyat, penuh ujian dan mehnah yang terkadang tak mampu kita sanggah.

Kini... bulan ini... seminggu ini... hari ini... satu cahaya harapan bersinar terang.
Allah menghadiahkan buat kita satu nikmat dan rahmat yang cukup besar... tanda kasih dan sayang kepada hamba-Nya yg sering lalai dan derhaka.

RAMADHAN, hadiah dari Allah buat kita.
Hadiah, jika kita tak hargai dan tak menjaga dengan baik, akan rosak.
Agak-agak kalau kawan kita bagi hadiah dan kita tak hargainya, apa perasaan kawan yang bagi hadiah tu?
Tapi Allah, tak akan terkesan dgn penderhakaan kita.
Kebesaran-Nya tak akan berkurang,
Kekuasaan-Nya tak akan tergugat.
Keagungan-Nya tak akan sedikit pun terjejas.

Cuma kita yang akan rugi... jika tak menggunakan peluang Ramadhan ini untuk membebaskan diri dari menjadi Zombie, mencari penawar bagi segala virus yang menyerang iman kita...

Jom layan video ni...







Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

5 comments:

  1. macam movie 'warm bodies' (zombie jadi manusia)..

    *cerita zombie tahun lepas B|*

    ReplyDelete
  2. nice zombie....hehehe...singgah kat sineh jap...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...