Sunday, 31 March 2013

Entri tanpa tajuk dan tanpa tema... Tapi berdudel



Hari ini, aku bukak intenet, bukak mozilla firefox dan jari aku mula menari2 atas keyboard menaip sesuatu...
Ya, niat aku nak blogwalking ke blog2 yang selalu aku jengah tanpa rasa jemu.

Dan blog pertama yang aku bukak adalah BLOG NI... Hajat di hati nak baca entri terbaru beliau. Alangkah terkejutnya aku bila tengok entri beliau tak berhupdate berkurun lamanya....
Yang last pun bertarikh 6 Mac yang lalu... dah hampir sebulan tak update...
Rekod paling lama blog beliau tak berupdate...
sakitkah beliau? Hidup lagikah? banyak tanda tanya yang berlegar dalam kepala hotak aku.

Ini semua POYO!!

Rindu nak melukis, menconteng, merapu tapi .... masa seakan berputar lebih laju daripada langkah yang aku atur.. ceh POYO sekali lagi.

CUTI---> balik kampung---> takde internet ---> habiskan masa dgn femili---> kengkawan ---> tido
KERJA--> sibuk macam2 tugas.
ALASAN ---> sentiasa ada

Idea memang ada, tapi hilang bila diabaikan.
Niat mengupdate memang ada, tapi MALAS jadi penghalang.

Tiap hari bila bangun dari tido, selalu tertanya-tanya "DAH BUBAR ke belum???"
Kemisterian ini telah sedikit sebanyak menggugat kelancaran perancangan hidup aku.
Eksaited sebab first time satu hal, tapi alangkah rugi kalau "tarikh" yang aku "simpan" tu terkena tarikh pilihan raya... hadoiii...
eh, bukan tarikh kahwen.


Kat bawah ni doodle yang dah lama aku buat. Saja nak kongsi proses penghasilan. Kalau2 ada yang teringin nak tau prosesnya.. kalaulah ada... kalaulah...


STEP 1 : Lukis pakai pensel atas kertas, Scan masuk komputer



STEP 2 : Lukis balik dalam Paint Tool SAI



STEP 3: Warnakan dan edit
SIAP!

Proses masukkan background dan watermark tu guna Adobe Photoshop



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

21 comments:

  1. dah lama x main lukis lukis..software pon dah terbuang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. carila balik... rugi kuburkan bakat terpendam tu :D

      Delete
  2. bubar?hahaha. aku pun dok tunggu ni. jangan la kena masa tarikh aku dah pilih tu.


    oh ko sketch dulu baru edit kat ps eh. cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde masalah sbab ko boleh pegi mengundi dgn pakaian kebesaran raja sehari. stylo apa.
      aku lukis dan tekap balik dlm SAI... bukan PS.

      Delete
  3. owho encik keri, duit berkepok-kepok tu belilah satu bamboo tablet. lawa lakaran kasar anda sebenarnya dari trace (to be honest,kah3! XDD). welcome back to school :)

    ReplyDelete
  4. @BiskOthoho terasa i tp tak lukis dulu terus lukis.. sb lukisan akak buruk.. hohoho

    ReplyDelete
  5. memang lama juga hamba menunggu keluaran terbaru..hehe..chewaahh..walhal hamba sendiri pun mengalami kesibukan yang sama

    p/s : lukisan semakin halus nampknya...cantik!

    ReplyDelete
  6. memang lama juga hamba menunggu keluaran terbaru..hehe..chewaahh..walhal hamba sendiri pun mengalami kesibukan yang sama

    p/s : lukisan semakin halus nampknya...cantik!

    ReplyDelete
  7. setelah beribu tahun menyepikan diri akhirnya keluar jugak seketul entry dr cikgu keri.. syabas..syabas..huhuhu..

    ReplyDelete
  8. @3no gr33ny
    ramai yg dah busy... tu yg kurang smangat sket tu

    ReplyDelete
  9. cantiknya lukisan tu dan kreatif...

    ReplyDelete
  10. cantik dudel tu... :) deno pernah jugak buat mcm keri, sketch atas kertas dulu, baru lukis dgn SAI.. biasanya kalau lukis anime deno buta mcm tu^^

    ReplyDelete
  11. Tarikh apakah yg disimpan itu? Bukan kawen maka tunangkah? Hoho.. Apsal handsketch pon dah cntik.. MD ckup keras tgn bila lukis guna pensel..

    ReplyDelete
  12. ehehe.. cepat updated.. nak tgk dodol tu.. :P

    ReplyDelete
  13. Thanks for sharing, did you using the pen to draw it back on the computer or you just using your mouse? there is some software that makes you able to sketch on the computer, I really wish to find that one.

    ReplyDelete
  14. salam..singah sini :)
    pndainya lukis.. lama tak guna SAI

    ReplyDelete
  15. dil lau lukis kat kertas maunya jd org lidi jer..=.=

    ReplyDelete
  16. hai keri:)))

    cikgu bizi ke sekarang? hehe

    ReplyDelete
  17. macam macam halangan ada kalau dah start busy ni kan.xde mase untuk hobi ni kdg2..thanks untuk perkongsian tips ni..sangat berguna!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...