Sunday, 19 May 2013

CERITA : Budiman dan Butang Refresh





Budiman menaip sesuatu di keyboard
“budak hot dan sombong takkan like status saya, kalau anda budak cool macam saya, sila tekan like”
“Klau takde orang like status saya, saya like sendiri.”

Button post ditekan. Budiman teruja memerhati skrin.
Bilangan likes bertambah setiap masa.
Dia setia menekan button refresh. Refresh. Refresh. Dan refresh.

2 jam berlalu sampai tangannya lenguh.

Tiba2 budiman tersentak. Spontan mulutnya beristighfar.

“Astaghfirullahaladziim”

“Man, jangan lupa setiap hari kena refresh Iman” terngiang2 pesan arwah ibunya.

“Laailaahaillallaah” berulangkali lidahnya mengulang kalimah itu. Hatinya sayu.

Budiman logout Facebook. Langkah diatur pantas menuju ke bilik air.
Dia mengambil wudhu’. Mahu menunaikan Isyak yang sekian tadi tertangguh.
Juga ingin membaca al-Quran semuka dua, setelah berminggu dibiarkan berdebu.
Bagaikan baru tersedar dari lena yang panjang. Budiman bersyukur.

Facebook, telah menyebabkan dia terlupa pesan arwah ibunya supaya menjadi manusia berbudi dan beriman, sesuai dengan namanya Budiman.




Glosari :

1. Budak hot = budak kurang matang yang batak likes dan batak femes. Penagih likes tegar sepenuh masa. Mempunyai ramai friends yang kebanyakan kaki like dan kaki komen. Setiap status dan gambarnya sentiasa diikuti like yang melampau2 banyaknya. Biarpun status sampah.

2. Budak Cool = Budak yang kononnya anti-budak hot. Hakikatnya adalah budak yang jeles dan teringin menjadi hot Cuma belum kesampaian. Menggunakan istilah budak cool untuk menagih simpati serta likes dari orang senasib dengannya. Juga batak like dan femes.

Kamus Fesbuk Edisi ke-12.


Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

5 comments:

  1. hurm...sebab nie lah kot ada org cakap kita boleh jd riak dgn adanya button like di facebook tanpa kita sedari...

    ReplyDelete
  2. hahaha pendek kata aku xpaham
    http://long-cham.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Bunda :
    Trima kasih :)

    Anak pak cik Azhar :
    button like ni bahaya.

    Kucing Hitam:
    haha. ni cerita budak2 je

    ReplyDelete
  4. hurmm..betul tu..mengejar keseronokon duniawi jer semua tu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...