Thursday, 23 February 2012

MyDOODLES : MASA DAN KEBERKATAN....

Assalamualaikum ....

Pernah tak tibe2 je korang dapat macam-macam kerja serentak dengan tarikh akhir yang perlu disettlekan plak sangat hampir dan dekat2???? padahal sebelum ni relax je takde keje sangat. Tapi sekali dia datang hambek ko berlambak! haha

lebih kurang camni laa situasinya....




Walaupun ade part yang mengarut2 tu tapi tula antara dilema yang tengah aku hadapi skang... haha.. tak tau nak utamakan yang mana dulu... elok2 je start buat montaj, tetibe teringat sistem maklumat yang nak kena disiapkan secepat mungkin... alamak dah huru-hara plak rasanya... tinggalkan kejap montaj sambung wat keje lain... dan hasilnya... laptop hang sebab bukak banyak2 program dalam satu masa termasuklah adobe photoshop (yg tu takde kaitan ngan keje pun sebenarnya)

Bukanlah nak cerita kesibukan aku, cuma nak ajak korang temankan aku berfikir tentang MASA dan PRIORITI/KEUTAMAAN.... sebenarnya benda ni masih boleh diatur dan disusun supaya tidak memeningkan dan menyewelkan otak kita.... (ntah bahasa apa yg aku pakai)

Memang agak susah ntuk fokus bila mendapat beberapa tugas serentak dan bidang tugas pulak agak berbeza dan kontra antara satu sama lain... lagi dahsyat jika kemahiran yang ada sekadar cukup2 makan untuk melaksanakannya. lagi pening nak fikir wooo...

Jadi? apa yang perlu kita buat? Cuba bertenang dan relaks... tarik nafas dalam2... tahan... hembus dengan gaya mulut muncung gedix... boleh juga dengan gaya biasa jika tak sanggup... pastu tido..
Minum air masak segelen dua, segelas dua, dan cuba duduk dengan bersopan lagi berhemah...

Ok, cuba ambik sehelai kertas dan sebatang pen, senaraikan balik apa tugasan yang perlu kita siapkan... lengkap dengan tarikh mula diberi task tu dan bila perlu disiapkan/dateline... susun ikut kronologi masa dari yang perlu disiapkan lebih awal dan yang mana boleh disiapkan kemudian...

Lepas tu cuba susun lagi ikut prioriti mana yang perlu disegerakan dan mana yang paling penting.
Jika ada tugasan yang memerlukan tempoh masa yang panjang untuk disiapkan cuba rancang apa dan bagaimana mahu melaksanakannya. Jangan main buat tanpa apa2 plan nanti ada plak yang terpaksa buat kerja dua kali.... 

Insya Allah jika kita tidak mengabaikan tanggungjawab utama dan hak kita kepada diri, keluarga, dan Allah, segala kerja akan dipermudahkan dan ditunjukkan jalan penyelesaiannya. Jangan sesekali menggunakan alasan sibuk dan kerja untuk meninggalkan suruhan dan perintah yang Wajib ke atas kita. MASA akan datang dan mencukupi buat kita selagi mana kita tidak lari dari landasan yang sebenarnya.

Perlu kita ingat walau sehebat mana pun perancangan dan strategi kita, tanpa izin Allah semuanya boleh musnah sekelip mata. Kerana Allah itulah pemilik mutlak MASA. DIAlah yang akan mengagihkan masa untuk kita sehingga kita mampu melaksanakan apa yang kita rancang sebaiknya. Tanpa keberkatan, MASA itu takkan cukup selamanya.... walau kita diberi waktu 48 jam seharipun... Insya Allah :)

- monolog oleh Keri Ikhwan -




Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

26 comments:

  1. aku bayangkan ko buat muncung gedik...hahaha .. so ape lagi, blog dah update.. siapkan keje lain... *aku harap ko dah susun ikut priority.hahahaha

    ReplyDelete
  2. err...beza ko dgn cikgu2 aku :

    -x join WLA
    -xde ilmu photoshop
    -xde blog..fb pon jarang2..
    -x join memaner kontes

    bagus la weyh..kalau la cikgu aku camtu gak..haha..

    *Tapi sekali dia datang hambek ko berlambak! haha (kopipes)

    ReplyDelete
  3. wah! nampaknye update blog 1st priority hehhe (^-^)

    ReplyDelete
  4. apa pun manage your time properly.Do priority first ^___^ .Don't mess up ^^

    ReplyDelete
  5. bertenang,buat satu2..utamakan yg penting

    ReplyDelete
  6. siap mana ptt dan mana yang mampu ok.good luck

    ReplyDelete
  7. errr.. ni update blog ni dah siap sume kerja len ka..

    btw thanks keri good entry

    ReplyDelete
  8. aku pernah jadi guru tadika. tapi aku tak sehebat ko sebab boleh buat macam2 aktiviti. dulu aku fokus kepada pengajaran, lesson plan, tanda buku, blablabla. facebook pun buka 2 kali sebulan je

    ReplyDelete
  9. update blog sudah..adobe ps boleh tutup da sebab da siap doodle atas tu..so buat yang lain yang lebih penting =D

    ReplyDelete
  10. Itulah pentingnya pengurusan masa. Ada benda penting kadang-kadang tak penting untuk disiapkan dulu. Ada jugak benda tak penting tapi harus disiapkan cepat. Jadi, yang IMPORTANT tak semestinya URGENT.. Dateline, Redline dan Deadline memainkan peranan..

    Tapi sekali dia datang hambek ko berlambak! haha (kopipes Myra punya)Hahaha..

    ReplyDelete
  11. senang kata, time management. terasa la pulak.

    ReplyDelete
  12. biQa : dah susun dah haha

    Myra : err... ko mana tau? diorang tak tunjuk jer...

    love : eh, mana ade.. haha

    Haziq : mantapla sangat... :)

    ReplyDelete
  13. Fiza : ok, trimas :)

    Azzah : tengah wat yoga ni tenangkan diri :D

    mij : thnx cik tyra ^^

    Kak Citra : sama2 :)

    ReplyDelete
  14. CCI : tengah susun ni... dan tengah buat :)

    dani : hehe.. sbnrnya senarai kat atas tu cuma separuh tugas2 yg masih belum siap.. ade bnyk lgi yg dtg serentak nih

    Mie : tak sanggup tekan butang close haha

    ReplyDelete
  15. jomtonton : linesman? Airlines? Artline? haha :D

    Anyys : yup, urus masa...

    ReplyDelete
  16. Selalu dapat...boleh dikatakan tiap2 ari!

    Negatif : Kadang2 serabut, plus dengan tekanan drpd pegawai
    Positif : Xada keje yang tertangguh (^^,)

    ReplyDelete
  17. rupa-rupanya ada yang berkongsi nasib yang sama..huhu

    hadapilah dengan tenang yer =)

    ReplyDelete
  18. Juno : bleh plak main syak2 wasangka nih haha

    Miss Yanfie : amek yg positif :)

    3n0 : nasiblaaa... :D

    ReplyDelete
  19. hihi.. sy pon syak keri cikgu... ^_^

    ReplyDelete
  20. sonang jer tue..
    jgn buat semua:p
    hehee
    harap suma dh ok bro.

    ReplyDelete
  21. wah!kiranya update blog adalah yg paling teratas la dalam list tu ye? Hihi~
    biasalah,kadang2 diri ni camtu jugak.bila last minute,mula lah gelabah..tak tau nak buat kerja mana satu.awal2 tak nak plak buat..leka jer main fb,layan movie..ehehe~

    ReplyDelete
  22. hati : takyah syak2 dah.. mmng betol pun haha

    shark : semua masih dlm keadaan terkawal :D

    laskar pelangi : haha.. mana tau ni... adela sket2 yg last minute tuu

    ReplyDelete
  23. biasalah manusia..x pernah lari dari semua tu..kan..=)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...