Friday, 28 October 2011

BUDAYA KITA: Kakak Angkat, Abang Angkat & Adik Angkat?


Budaya ni agak feymes kat skolah terutamanya kat Asrama. Student ni suka sangat ambik kakak angkat, abang angkat dan adik angkat.
Naseb baik xde suami or isteri angkat.. klu ada mamposs BALA...

Larat  ke nak angkat2 nih? Lantakla korang... klu skali tengok xde masalah pon. Tapi klu diteliti seteliti laporan Ketua Audit Negara 2011 (teliti kot) adela masalah problemnya...

Kenapa seorang student laki suka ambik kakak angkat atau adik angkat pompuan?
Kenapa student pompuan suka diangkat eh, suka ambik abang angkat or adik angkat laki?
KENAPA? Hah , jawabler....

Kurang kasih sayang? Xde orang lain yang serasi@ faham jiwa? Semua tu ALASAN!!
Apehal? X cukup lagi ke adik-beradik yang mak bapak korang bagi tu? Kalau x cukup suhla mak ngan ayah tambah lagi...
Klu nak ambik anak angkat pon kena daftar, yang korang ni ada ke pegi daftar? Kang tak pasal2 kena saman ngan Jabatan Alam Sekitar, tak ke naya...

Mula-mula memang la elok angkat sana angkat sini, last2 kena angkut sana, angkut sini...
Kalau korang tak tau lagi laa... meh sini nak bagitau... budaya angkat-mengangkat ni sebenarnya adik-beradik berCOUPLE laa.... SETAN ni pandai, tipu dayanya banyak madah berhelahnya.
Konon-kononya tak main la couple-couple ni, tapi last2 terpedaya gak ngan budaya angkat-angkut ni...

“Alaa, takpela dia angkut aku, bukan orang len, Abang Angkat aku gak”
“Akak angkat aku je pun, biasala ambik gambar manja2 sket, wat kenangan”
“nila adik angkat aku, comel kan? Masuk ni da sepuluh orang aku angkat”  (yang ni cancel)
“tak kan la sentuh-sentuh sket pun tak boleh,kata  adik angkat ”

KEPALA HOTAK ko!  Kalau adik –beradik betul , lantaklah, tapi yang angkat –angkat ni tetap BUKAN MAHRAM...
Yang lelaki memang suka la... diorang ni memang nak ambil kesempatan, konon-kononya MACHO la ada stok adik2 angkat yang ramai, pastu sume plak yg CUN dan COMEL je.... yang biasa2 ni mana pandang... (kalau aku silap mintakla waran tangkap ntuk tangkap aku)

Yang pompuan plak BODOH apesal senang-senang je percaya cakap abang-abang dan adik2 angkat ni. Yang lagi pelik dahla ada pakwe, pastu abang angkat plak berlambak2 lagi... pakwe dia tu BANGANG bleh plak wat2 tak nampak... sayang punya pasal, x pasal2 jadi bodoh, walaupun bercouple tu pun asalnya memang BODOH, jadi BODOH kuasa tiga belas. Maklumlah awek HOTSTUFF... 

Dahla tu, hentikanlah budaya ntahapehape tu... kalau kemaruk sangat nak angkat2 ni, pilihla adik-beradik angkat yang sama jantina...  selamat sket...

Kadang2 ada yang sampai gaduh-gaduh berebut abang,kakak dan adik angkat ni. Bleh main rampas2 plak... maka bergaduhla budak2 tak matang ni... kata tak matang ko marah...
Bajet ko Abang Long ke Kak Long ko matang la? Matangla sangat... Lap hingus yang dok meleleh tu dulu, kahkah... (saje je kasi panas)

Ok, skang masa ntuk guna OTAK, gunalah otak kanan ke otak kiri, pikir balik betul ke tidak ape yang ditegur kat atas tu...



-  Monolog by keriikhwan -



Trimas sudi baca,semoga mendapat manfaat daripada entri ni :)

11 comments:

  1. hohihohoho kalo sma jantina lak..jdik kes lain lak..lesbian lah gay la..beter xpyh lah nk angkot2 angkat2 neh hehe

    ReplyDelete
  2. btul2....kalu nk angkat2 ni kalu sama jantina tak pe la...yg lain jantina tu yg memang dh lari dr objektif dn perkara sebenarnya..

    ReplyDelete
  3. xsuke abang or adik angkat. sebab abang n adik kandung ade..nak cr akak angkat sbb xda akak..wahahahaha...^_^

    ReplyDelete
  4. masa kecik2 dulu tingin nak adik perempuan, tp xde..so skrg bila dh besar dpt sorg adik perempuan..wpun adik angkat :)

    ReplyDelete
  5. berangkat sama jantina pon masalah jugak..bilangan pasangan les &gay makin bertambah tau

    p/s : hamba sekolah di sekolah yang sama jantina..huhu

    ReplyDelete
  6. klu camtu ,x payahla angkat2 nii... angkut je trus.. haha

    ReplyDelete
  7. best entry2 dalam blog nieh . banyak jadi teladan , .

    ReplyDelete
  8. aku pantang betul ada yang nak berangkat2 ni.tak faham aku apa kejadahnya entah. siap bangga ada abg or kak angkat.choi!

    ReplyDelete
  9. diorang tak sedar... mngkin tak tau...
    sbab tu kena bgitau...
    tp kalau da tau, pastu buat2 tak tau,
    tak taula nk wat ape lg...
    tau-taula diorng fikir sndri lpas ni..

    (bnyk guna word 'tau' ni)

    ReplyDelete
  10. haha..like kuasa tiga belas..tp knapa aku rasa mcm mgata kat aku je..hehe.(nampak sgt ada pglaman)..nway, aku stuju sgt ngn penulis kita ni..maknanya pasni lepas buat survey, kena angkut terus r kan..hehe(nikah terus)..

    ReplyDelete
  11. betol3x...angkut je terus.. lepas kawen nk angkat seploh kli sehari pn lantakla... xde orng kesah. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...